Radna posjeta Srpskom nacionalnom savjetu

 

Predstavnici NVU ,,Građanski aktivizam” su u sklopu aktivnosti na projektu ,,Društvo svih naroda” podržanog od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, posjetili Srpski nacionalni savjet.

Tokom značajnog razgovora sa predsjednikom Srpskog nacionalnog savjeta, gospodinom Momčilom Vuksanovićem, istaknute su ključne konstatacije koje naglašavaju važnost očuvanja jezičkog, kulturnog i vjerskog identiteta Srpske zajednice u Crnoj Gori. Srpski nacionalni savjet jasno je izrazio svoje nepristajanje na koncept većinskog naroda u zemlji i naglašava da srpska zajednica ne prihvata status manjinskog naroda. Glavni cilj ovog savjeta je posvećenost očuvanju bogatstva jezika, kulture i vjerskog nasljeđa.

Srpski nacionalni savjet izražava zadovoljstvo stepenom povjerenja koje zajednica ima prema njihovom radu. Ovo povjerenje svjedoči o značajnoj ulozi koju Savjet ima u predstavljanju interesa i vrijednosti srpske zajednice. Međutim, Savjet takođe napominje da se neke institucije i političke partije još uvijek ne angažuju dovoljno u ispunjavanju zahtjeva i potreba srpske zajednice. Pozivaju sve relevantne aktere, uključujući institucije, političke partije i nevladine organizacije, da pokažu veću  posvećenost u prepoznavanju i rješavanju pitanja koja su od vitalnog značaja za zajednicu.

Tokom razgovora, poseban fokus bio je na upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta istakao je da je upućeno pismo predsjedniku Ustavnog suda povodom upotrebe ćiriličnog pisma koje, iako je Ustavom izjednačeno, nije jednako zastupljeno u stvarnom životu. Naglašeno je da je očuvanje jezičkog identiteta od ključne važnosti za Srpsku zajednicu u Crnoj Gori.

Srpski nacionalni savjet može se pohvaliti velikim brojem sklopljenih sporazuma o saradnji i ugovora o donatorstvu, kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou. Takođe, brojne nagrade su dobijene na osnovu značajnih aktivnosti ovog savjeta, a sve sa ciljem očuvanja identiteta.

Spomenute su neke od humanitarnih aktivnosti koje su do sada sprovedene:

  • Postavljanje šest zlatnih krstova na Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja,
  • Obnova spomen obilježja stradalim u NATO agresiji na Murinu,
  • Pomoć za obnovu manastira Vranjina,
  • Pomoc za izgradnju manastira Beška na Skadarskom jezeru, i pomoć za izgradnju konaka pri manastiru, kao i mnoge druge aktivnosti.

 

Tu su i brojne nagrade i zahvalnice za sprovedene aktivnosti dodijeljene Srpskom nacionalnom savjetu.

 

Nakon značajnog razgovora sa predsjednikom Srpskog nacionalnog savjeta, gospodinom Momčilom Vuksanovićem, ističe se važnost očuvanja jezičkog, kulturnog i vjerskog identiteta srpske zajednice u Crnoj Gori. Konstatacije ovog savjeta, uz visok stepen povjerenja zajednice u njihov rad, ukazuju na nužnost daljeg dijaloga i bolje saradnje sa relevantnim institucijama, političkim partijama, nevladinim organizacijama i drugim akterima. Kroz posvećenost očuvanju autentičnosti jezika, kulture i vjerskog nasljeđa, zajednički gradimo Crnu Goru u kojoj se svako osjeća prihvaćeno i uvaženo, bez obzira na svoju etničku pripadnost.