Radna posjeta Romskom savjetu

Predstavnici NVU ,,Građanski aktivizam” su u sklopu aktivnosti na projektu ,,Društvo svih naroda” podržanog od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, posjetili Romski savjet.

Prilikom posjete sprovedene su konsultacije, razmjene iskustva i stavova o radu i zapošljavanju manjinskih naroda, stepenu povjerenja u rad savjeta, o upotrebi jezika manjinskih naroda u praksi i slično.

Predsjednik Savjeta, gospodin Mensur Šaljaj, istakao je da i dalje postoji izazov u zapošljavanju Roma, uprkos tome što ima preko 10 visokoobrazovanih Roma koji trenutno nisu zaposleni. Savjet u potpunosti prepoznaje važnost rada na ovom pitanju i posvećen je rješavanju ovog problema.

Pripadnici Romskog Savjeta iskazali su svoje povjerenje u rad Savjeta, ističući da zajednica pokazuje sve veće povjerenje u njihov rad, a najbolji pokazatelj toga su postignuti rezultati. Savjet se oslanja na svoje članove i partnere kako bi kontinuirano unapređivao životni standard Roma i stvorio bolje mogućnosti za njihovo zaposlenje.

Kada je u pitanju saradnja s drugim institucijama, Romski Savjet se ponosi odličnom saradnjom sa školama, vrtićima, većinom ministarstava, UNICEF-om i Ujedinjenim Nacijama. Ova saradnja je ključna za ostvarenje zajedničkih ciljeva i poboljšanje obrazovnih prilika za djecu romske zajednice. Savjet aktivno promoviše učenje i usavršavanje romskog jezika, te se nadaju da će do 2025. godine biti realizovana sistematizacija romskog jezika. To će pružiti važnu podršku učenicima romske nacionalnosti da dostignu svoj puni potencijal i osiguraće očuvanje bogatstva romske kulture i jezika za buduće generacije.

U cilju daljeg unapređenja položaja Roma, Romski Savjet će nastaviti raditi s punim entuzijazmom, posvećenošću i transparentnošću. Uz podršku naše zajednice, partnera i nadležnih institucija, vjerujemo da ćemo postići još veći napredak u oblasti zapošljavanja i obrazovanja Roma, kako bi svi građani imali jednake šanse za razvoj i napredak.